Lezing & expositie
Dura Europos, een kosmopolitische samenleving

Wanneer: zondagmiddag 15 maart 2015

Waar: de Schaapshoeve, centrum voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn
Schaapsdijkweg 20a, 5453 SE Langenboom

Tijd: van 14:00 tot 16:00 uur
Je bent welkom vanaf 13:30 uur.

Bijdrage: €10,00

Informatie & aanmelden via de Schaapshoeve
Neem contact op met Jack Peters (06-1296 1278).


Dura Europos,
een kosmopolitische samenleving

Simon Ruiter msc heeft zich in 2014 gericht op het schilderen van een prachtig kunstwerk. Hij heeft een zo getrouw mogelijke kopie (op schaal) gemaakt van de schilderingen op de westmuur van de synagoge uit Dura Europos, Syrië. Het bijzondere is dat gewoonlijk in een synagoge geen afbeeldingen van mensen gemaakt worden, maar in deze schilderingen uit circa 240 na Christus staan diverse mensen en verhalen centraal.

Syrië heeft afgelopen jaren veel te verduren gehad en nog steeds. Door het schilderen en delen van dergelijke schatten kun je je met een land en een volk verbinden. Met dit beeld in zijn hart heeft Simon aan dit kunstwerk gewerkt.


Over Simon Ruiter msc
 
Als katholiek priester die met deze joodse spiritualiteit in aanraking kwam, wilde Simon Ruiter zijn enthousiasme over zijn ontdekkingen over de Hebreeuwse tekens met anderen delen. Hij werkte deze verhalen uit in tweeëntwintig schilderingen en in nauwe samenwerking met zijn huisgenote Mario de Groot schreef hij er teksten bij: het boek "'Elke letter telt, een spirituele reis. Kennismaking met het Hebreeuwse alef-beith".

De spirituele reis gaat door en bracht Simon op het pad van Dura Europos, waar de prachtige schilderingen van deze tentoonstelling het resultaat van zijn.